Zeldzaam schaap in Park Lingezegen

ELST – Park Lingezegen in Elst heeft nieuwe bewoners: Solognote schapen. Een kudde met circa dertig exemplaren graast sinds kort bij Landerij De Park, in het noordwesten van het landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. „Ik ben aan het proefdraaien”, vertelt herder Marion Teeuwen.

Fietsers en wandelaars die snel kijken, kunnen zich vergissen in de lammetjes, die volledig bruin zijn. De diertjes hebben wat weg van reetjes. De volwassen dieren zijn te herkennen aan hun bruine kop en blonde wol. ,,Er zijn zo’n 250 schapen van dit ras in Nederland”, meldt Teeuwen, naast herder mede-eigenaar van Imkerij Bloem op Buitenplaats Oosterhout. Daar hebben de schapen circa 2,5 hectare weiland tot hun beschikking.

Biodiversiteit

Park Lingezegen heeft baat bij de aanwezigheid van schapen. De dieren vergroten de biodiversiteit; ze verplaatsen zaden van planten, die voor korte of langere tijd in hun vacht blijven zitten. Teeuwen laat de schapen de komende weken wennen aan hun nieuwe omgeving in Elst. Aan de trein die voorbij raast, aan de fietsers en wandelaars die passeren. Binnenkort is het tijd een grotere wandeling te maken. ,,Hoe vaak we op pad gaan, is nog niet helemaal bekend. Dat moet ik nog afstemmen met de parkorganisatie”, aldus Teeuwen.

De schapen staan langs de Notenlaan, niet ver weg van de Arnhemse wijk Schuytgraaf-Zuid.  Een hond om de schapen bij elkaar te houden is er nog niet. ,,Ik heb nog niet zo veel schapen; ik kan ze nog prima de baas. Ik krijg regelmatig hulp van mijn man. Stel dat de groep de komende jaren groter wordt, dan komt er wellicht een hond.”

Landschapspark gereed

Park Lingezegen telt circa 1.700 hectare en biedt ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. De aanleg is gestart in 2012 en inmiddels is het landschapspark zo goed als gereed. Vorig jaar graasden er voor het eerst schapen in het gebied. Het betrof ruim 160 Engelse Texelaars, Swifters en Schoonebeekers van herder Constance Schuler uit Elst. Ze is inmiddels gestopt in Park Lingezegen.